Nakupujeme hrnkové květiny

06.01.2010 21:25

Kousek zeleně dokáže udělat pravé divy. Interiér oživí, zútulní a zpestří. Květina na okně vnese do bytu život, který rázem získá punc útulného domova. Květina do interiéru prostě patří.

Kde budou květiny bydlet

Květinu nikdy nevybírejte jen proto, že se vám líbí. Ubrus, vázička nebo obraz jsou bytovými doplňky stejně jako pokojová rostlina, která s vámi bude sdílet interiér možná i dlouhá léta. Každý byt vypadá jinak, má svůj styl a tomu by se měl přizpůsobit i výběr pokojových rostlin. Tmavou místnost rozjasní květiny s velkými, jasně zelenými listy a popínavé rostliny. Do malé stačí třeba jen jeden druh, zato čím exotičtější tím lépe. A tam, kde není místa nazbyt, může být jen pěkná keramická nádoba osázená sukulenty či kaktusy. Je těžké poradit, která květina se bude v interiéru vyjímat a jak se jí bude dařit, když každý bytový prostor je jiný. Někde jsou okna na sever, jinde na jih, některý byt má dostatek světla a v jiném se sluníčka nedostává. To vše je při výběru pokojové květiny berte v úvahu.

Máte čas ?

Než se rozhodnete pěstovat pokojové květiny nebo vás zaujme nějaká novinka, zvažte, kolik času můžete květinám věnovat. Člověk vytížený od rána do večera, či neustále na cestách, bude mít na květiny jen několik minut týdně a to je opravdu málo. Pak zbývají dvě možnosti: buď zvolit opravdu nenáročný druh, nebo neustále květiny obměňovat.

Velmi odolnou pokojovou rostlinou je například Adenium, které je suchomilné a kvete v různých barvách podle druhu. Některá Adenia tvoří kmínek, jiná vypadají jako malá bonsaj, a proto budete-li chtít, mohou se rostliny i tvarovat. Stejnou službu pro časově zaneprázdněné udělá i řada dalších nenáročných květin, jako například Nolina – sloní noha, Lithopsy – živé kameny sesazené do misky nebo palmička Pachypodium s pomalým růstem.

Kterou si vybrat?

Před nákupem byste měli být rozhodnuti, pro kterou květinu jste vlastně přišli. Pro maličkou, větší, rozložitou nebo převislou? Než ji však ponesete domů, zeptejte se, co kytička potřebuje, jaké má požadavky na světlo, která teplota je nejvhodnější pro přezimování a jak často se má zalévat. Nároky jednotlivých druhů se mohou lišit.   Určitým vodítkem je jejich vzhled, a odkud pocházejí.

  • Hodně světlomilné a nejméně náročné na zalévání jsou původní obyvatelé suchých prérií a pouští. Kaktusům, pryšcům a sukulentům slouží jejich trnitá či ostnitá „těla“ jako zásobárny vody. V zimě se většinou nemuseji zalévat vůbec.
  • Pestrolisté pokojové rostliny milují slunce. Čím více mají světla, tím lépe se vybarvují. Například Croton, Maranta, Setcreasea, pestrolisté voděnky a Peperomie ve stínu ztrácejí typickou kresbu listů nebo zcela zezelenají. Umístíte-li je včas na sluncem osvícené místo, opět se vzpamatují. Stejně náročné na světlo jsou exotické druhy – citrusy, tilandsie, orchideje a banánovník a některé druhy palem.
  • Přesným opakem rostlin, které mají rády sluníčko, je většina nekvetoucích pokojových květin. Svědčí jim umístění dál od okna a jsou ideální do většiny bytů s ústředním topením. Osvědčili se "tchýniny jazyky" (Sansevieria), šáchory (Cyperus), Spathiphyllum a Schefflera, dieefenbacie, dracény a fíkusy. Kromě poměrně rozměrných květin je k dispozici široký výběr pnoucích lián ze zástupců rodů Piper, Cissus, Roicissus, Syngonium a Pothos.
  • Málokterá rostlina je nenáročná na péči jako břečťan, snese teplo i chladněji, a podle toho se zalévá. V bytě s vyšší teplotou častěji, na chodbě, kde se netopí stačí jednou týdně.
  • Známá africká fialka je typickým zástupcem zvláštní skupiny pokojových rostlin s ochlupenými, sametovými listy, která se zalévá spodem do misky, aby listy nezahnívaly. Daří se jí v polostínu a je vděčná za pravidelné přihnojování. Kvete téměř neustále.


  • Rady a triky

    Květomluva - řekněte to květinou

    28.07.2010 21:10
      Kdo z nás by nechtěl porozumět řeči květin? Vše by bylo potom tak jasné... Jak se vyjádřit, aniž byste pronesli jediné slovo, vám poradíme právě v našem dnešním článku o symbolice květin.    Vyjádřete svůj cit květinou - symbolika květin Fialky znamenají skrytou lásku. Podobný...

    Co je dobré vědět při výběru květin

    12.01.2010 23:35
    Při výběru květin si všímejte vnitřní i vnější čistoty nádob i vody, kterou by měli každý den měnit. Jedině to zajistí, že nebude mikrobiálně znečištěná a květiny předčasně neuvadnou." Jestli jsou nabízené květiny svěží, poznáte podle okvětních plátků – měly by být pevné a ne povadlé či...

    Ošetření řezaných květin

    06.01.2010 21:50
      I když byla kvalita právě koupených květin dobrá, vyplatí se samozřejmě květiny dobře ošetřovat - zejména když to nestojí příliš mnoho námahy: Dobře vymytou vázu naplňte čistou vodou. Přidejte výživu pro řezané květiny. Dbejte přitom na správné dávkování, které je zpravidla...
    1 | 2 | 3 >>